Ján Pavol II. bol pre gréckokatolíkov na Slovensku veľkou oporou

04.04.2005 Prešov

Ján Pavol II. stal pri znovuzrodení Gréckokatolíckej cirkvi na Slovensku po roku 1989 a priniesol jej veľký rozvoj. Uviedol to 3. apríla v súvislosti s úmrtí hlavy rímskokatolíckej cirkvi prešovský eparcha Ján Babjak.

"My sme cítili, že máme vo Vatikáne svojho človeka, že máme otca, ktorý nám rozumie, že máme pápeža, Svätého otca, ktorý miluje túto cirkev, " povedal vladyka. Pápež z blízkeho Poľska veľmi dobre poznal históriu tejto cirkvi, ako ju komunistický režim postavil v rokoch 1950 až 1968 mimo zákon a jej kňazi, biskupi a veriaci boli perzekvovaní. "Jeho cesty na Slovensko a konkrétne do Prešova, do katedrály našej, to bol taký silný moment, na ktorý nezabudne žiaden gréckokatolík na Slovensku, " dodal.
Pápež vstúpil do katedrály sv. Jána Krstiteľa 2. júla 1995 sprevádzaný vtedajším gréckokatolíkom biskupom Jánom Hirkom. Pomodlil sa pri telesných pozostatkoch biskupa Pavla Petra Gojdiča, ktorý zomrel v leopoldovskej väznici ako mučeník viery. O niekoľko rokov neskôr Gojdiča, ale i ďalšieho mučeníka biskupa Vasila Hopku a rehoľného kňaza redemptoristu Metoda Dominika Trčku pápež "postavil na oltár", blahorečil ich za svätých.
Babjak bol v prípravnom výbore prvej návštevy Svätého Otca v Prešove. Pracoval vtedy vo Vatikánskom rozhlase. "Najprv bola v pláne len krátka modlitba pápeža v Prešove, " spomenul si vladyka. No pápežov ceremoniár Pierro Marini všetky takéto úvahy zastavil. "Veď vy máte akatist, nádhernú modlitbu k Matke Božej, " znelo jeho rozhodnutie. A tak sa Ján Pavol II. modlil s desaťtisícami ľudí pred mestskou halou.
Podľa Babjaka všetci ľudia objavia Svätého Otca až po dlhom čase, po študovaní a rozoberaní jeho diela. Už dnes sa však o Jánovi Pavlovi II. dá povedať, že bol maják hlbokej viery, pravdy, spravodlivosti, zjednotenia ľudí a maják pokoja v rozbúrenom mori života.
Pápežova smrť sa dotkla Babjaka aj osobne. Nielen preto, že s ním strávil niekoľko generálnych a súkromných audiencií, slávil s ním sväté liturgie a mohol sa s ním bezprostredne porozprávať. Jeho najväčší zážitok je zo 6. januára 2003, keď ho Svätý Otec v Bazilike Sv. Petra vysvätil za prešovského eparchu. "Chvíľa pred hlavným oltárom v bazilike bola taká emotívna, že som ju bezmála celú preplakal, " dodal.
(jj)
 

Vyberte región